Volkstuinvereniging Grouw

Tuinieren voor uw plezier

Mycorrhiza

Wanneer je bij het planten of zaaien Mycorrhiza schimmel toevoegt, dan zorg je voor een levenslange samenwerking tussen plant (ook grassen en bomen) en schimmel.

Een plant die gekoloniseerd is met Mycorrhiza heeft een tien maal groter wortelstelsel die veel breder en dieper gaat dan de wortels kunnen. De schimmel is veel fijner dan de fijnste wortelharen en kan zo water en voedingsstoffen aanbrengen die de wortels anders nooit zouden kunnen bereiken. De fijnste wortelharen zijn 1 à 2mm lang, de schimmeldraden daarentegen gaan tot 15cm ver en dieper. Met zijn schimmeldraden kan hij ook veel dieper dan de diepste wortelpunten en hij kan zo water zoeken op veel diepere plaatsen, zodat een plant die geënt is met de Mycorrhiza schimmel veel beter tegen een droogteperiode kan.

Mycorrhiza helpt bij het openbreken van verdichte bodems. Ze lijmen bodemdeeltjes aan elkaar en zorgen hierdoor voor een poreuzere bodem. 95% van alle planten werken met deze schimmel. De volgende planten werken daar niet mee: kolen, spinazie, azalea’s, camellia, rhododendron en nog enkele.

De voordelen van Mycorrhiza:

  • Grotere opnamecapaciteit en droogtetolerantie;
  • Verbeterde opname van mineralen; met name Fosfaat en Siliciumoxide;
  • Grotere overleving en minder ziektedruk na verplanting of aanplant;
  • Sterk verbeterde aanslag en doorgroei na planten of verplanten;
  • Vergroot de oogst en verbetert de groei, met name in stressgevoelige situaties;
  • Vergroot de overleving en geeft verbeterde groei bij moeilijk te kweken planten.

Bekijk het filmpje.

Meer weten over mycorrhiza? Op internet is veel informatie te vinden.

Reacties gesloten.