Volkstuinvereniging Grouw

Tuinieren voor uw plezier

7 maart 2018
door bb
Reacties uitgeschakeld voor Help de bijen en hommels

Help de bijen en hommels

Het bevorderen van bijen staat erg in de belangstelling. In het stedelijk gebied worden vaak bijenhotels geplaatst. Volgens EIS (Kenniscentrum Insecten) werken nogal wat bijenhotels uit de handel niet of nauwelijks.

Goed werkend bijenhotel van hard hout en met verschillende typen gangen in hout en bamboe en een waterdicht afdakje

Dikwijls zijn de diameters van de bamboestokjes te groot, zijn ze aan beide kanten open, zijn gangen geboord in plankjes in plaats van een houtblok, worden dennenappels, houtblokjes en spleetkastjes aangeboden, waar geen bijen en nauwelijks andere insecten gebruik van maken.

Hoe moet het wel?

Wie van plan is nestelgelegenheid aan te schaffen voor bijen, kan onderstaand lijstje van EIS gebruiken om in te schatten of een bijenhotel effectief zal zijn.

  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
  • De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
  • De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
  • De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
  • De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
  • Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.

Niet alleen de geboden nestelgelegenheid zelf bepaalt hoeveel bijen er de tuin in te lokken zijn, maar ook de directe omgeving is belangrijk voor bijen. Lees op de site van Nature Today waar je op moet letten als je een bijenhotel in de tuin plaatst.

Bron: EIS Kenniscentrum Insecten en Nature Today

11 december 2017
door bb
Reacties uitgeschakeld voor Wormenpoep het zwarte goud

Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het al lang, maar steeds meer mensen ontdekken de kracht van wormenpoep voor hun planten. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud ‘een atoombom van leven’. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim achter dit goedje. We duiken ondergronds en onderzoeken het verborgen leven van de regenworm, die Aristoteles ooit al de darmen van de aarde noemde.
Meer>>

8 december 2016
door bb
Reacties uitgeschakeld voor Mycorrhiza, hoe schimmels en planten samenleven…

Mycorrhiza, hoe schimmels en planten samenleven…

Het machtige schimmelrijk

Planten en schimmels hebben al ongeveer 450 miljoen jaar een intieme band, die we nu pas goed beginnen te begrijpen. Veel schimmels en planten leven in mutualistische symbiose in de vorm van een mycorrhiza.

In het programma “De Kennis van Nu” van 1 december 2016 wordt nader ingegaan op de wonderlijke symbiose tussen schimmels en plantenwortels.

12 juli 2016
door bb
Reacties uitgeschakeld voor Wie een goot graaft, (ook) voor een ander . . .

Wie een goot graaft, (ook) voor een ander . . .

Ondanks de droge zitplek op mijn tuin, wordt de bui van 13 juni mij te machtig. Onophoudelijk stroomt de regen uit de asgrauwe lucht, overal om mij heen, waar ik ook kijk. Zit nu al langer dan een uur op een droog moment te wachten. Het vervelende is, dat het dak lekkage vertoont. Verschuif de stoelen een beetje, maar ontkom niet aan de druppen, die steeds sneller en groter op mijn kleren vallen. Zoden op het dak plus een “waterdicht” kleed . . . leuk bedacht. Dit weer gaat ook mijn hut boven de pet.
Steeds meer water tussen mijn aardappelen en aardbeien. Ik moet wat doen!
Licht aan de horizon? Vergeet het maar.
Regenjas aan, schep mee en de eerder hier en daar opgeworpen zoden in mijn afvoerkanalen – om ‘ietsje’ water op de tuin vast te houden – weghalen. Het zaakje begint te stromen. Bij de aardappels graaf ik een beekje en verdwijnen de plassen. Uitzicht op de andere tuinen stemt me niet vrolijk. U heeft het op de foto’s van onze huisfotograaf kunnen zien.
Loop de algemene goten langs en stuit ergens op een hoeveelheid hout en balken.
Had een vlot van gebouwd kunnen worden! Nog wat takken, plastic, zand en drek, geen wonder dat hier de rivier is afgedamd. Kijk om me heen. Geen hulp te verwachten met dit weer en toch moet er wat gebeuren. Sleep en schep de obstakels uit de langzamerhand woest kolkende rivier.
Helaas is het daarna gauw gebeurd met de vlotte afvoer. Het peil in de sloot is te hoog. Ook in de middelste afvoergoot groeit het gras welig en stagneert de stroom.
Eindelijk wordt het droog. Zelf ben ik dat al lang niet meer, “mar jo moatte efkes oer dat punt hinne”.
En “stromerijke boartsje” was vroeger al mooi werk. Dus tuinvrienden grenst uw grond aan het algemeen belang dienende afvoergootje . . . g(r)a(aaf) gerust uw gang. Ieder heeft er baat bij.
Het wachten is op de volgende stortbui!

Wiepke van der Mei