Volkstuinvereniging Grouw

Tuinieren voor uw plezier

Wateroverlast

vergeelde_boontjes

Vergeelde boontjes

Deze zomer lijkt de zondvloed te zijn losgebarsten. Juni is nog niet eens halverwege en we zitten deze maand op ons volkstuincomplex nu al over de 80 mm (gemiddeld is 73 mm voor de gehele maand); elders in Grou is nog meer regen gevallen. Vooral de hoeveelheid regen op vrijdag 3 juni (54 mm op ons complex) heeft de nodige schade aangericht. Verrotte aardappelen, vergeelde boontjes of koolsoorten met paarse bladranden zijn enkele gevolgen hiervan.
Op internet (www.plantaardig.com) vonden we de volgende tekst.

Overvloedige regenval doet wortels afsterven door zuurstofgebrek. Slagregen veroorzaakt een dichtgeslagen grond die niet meer ademt. Wie mulching gebruikt of een grond die al veel organisch materiaal bevat zal dat minder ondervinden. Aanhoudende regen doet de voeding uit de grond wegspoelen. Ook hier is een grond met veel humus in het voordeel, die houdt de voeding beter vast. Net zoals een zware grond.
Een cultivator is het ideale gereedschap om de grond los te maken na ettelijke dagen regen.Hierbij enkele tips om de gevolgen wat te milderen.

  • Zorg dat het water niet lang blijft staan, 24 u is echt een maximum voor de meeste planten. Maak greppeltjes dat het water weg kan of schep het water weg met een potje;
  • Wacht een paar dagen om iets te ondernemen, het is waarschijnlijk nog te nat, en je maakt bij een grondbewerking dan alleen maar kluiten en structuurbederf;
  • Maak dan de grond bovenop lichtjes los met een cultivator;
  • Laat dit één of twee dagen opdrogen- Doe hetzelfde één of twee dagen later, maar maak nu dieper los.

Bloedmeel zorgt voor een groeistimulans na een periode van koud en nat weer– Geef nu een snelwerkende meststof met voldoende stikstof in. Bloedmeel en vloeibare meststof werkt snel.

  • Stel dat het niet meer regent, dan zal je een lichte gietbeurt moeten geven om de meststof ter plaatse te krijgen.
  • Heb je regelmatig stilstaand water in de moestuin, dan kan je denken aan het telen op verhoogde bedden of bakken.

 

Reacties gesloten.