Volkstuinvereniging Grouw

Tuinieren voor uw plezier

Zelf brandnetelgier maken

Soms kan uw tuin een oppepper gebruiken. Brandnetelgier maakt uw planten sterker, minder vatbaar voor ziektes en minder aantrekkelijk voor luizen. Gratis en gemakkelijk zelf te maken, met jonge brandnetels die nu volop groeien in bermen of in een hoekje van de tuin.
Brandnetels in een emmer water. Met een aftreksel hiervan kunt u uw tuinplanten bemesten.
Met verdunde brandnetelgier kunt u veel planten bemesten. – Foto: Otto Kalkhoven
Dit hebt u nodig (voor 10 liter brandnetelgier):

 • 1 kilo brandnetels
 • 10 liter water
 • plastic emmer of ton, inhoud minimaal 10 liter
 • gaas of deksel
 • 500 gram suiker
 • eventueel een handvol gesteentemeel
 1. Knip de brandnetels. Voor 10 liter brandnetelgier hebt u 1 kilo brandnetels nodig. Maak eventueel een kleinere portie van 5 liter met 500 gram brandnetels. De brandnetels mogen nog niet in bloei staan: u wilt hun zaad niet verspreiden. Knip vooral jonge bladeren, want deze bevatten meer mineralen voor effectieve gier en ze verteren sneller. Er groeien twee soorten brandnetels in Nederland: de grote en de kleine brandnetel. Beide zijn geschikt voor het maken van de gier.
 2. Gebruik een plastic ton of emmer. Metaal is niet geschikt, omdat de mineralen die vrijkomen bij de gisting het metaal kunnen aantasten. Zo komt metaal in de gier en uiteindelijk in uw tuin terecht.
 3. Knip de brandnetels in kleine stukjes en doe ze in de emmer of ton.
 4. Voeg de gewenste hoeveelheid water aan de brandnetels toe. Zorg ervoor dat de vloeistof een handbreedte onder de rand van de emmer blijft. Tijdens het gisten gaat de vloeistof schuimen, waardoor het waterpeil stijgt. Regenwater bevordert het gistingsproces en verdient dus de voorkeur, maar u kunt ook gewoon kraanwater gebruiken.
 5. Voeg de suiker toe. Suiker zorgt voor een betere en snellere vergisting van de brandnetels en het bindt de gier beter aan het blad. Daarnaast kunnen insecten niet tegen de alcohol die ontstaat door de toevoeging van suiker.
 6. Laat de brandnetelgier trekken. Dek hierbij de emmer of ton af met gaas of met een deksel om te voorkomen dat er dieren in de gier vallen.
 7. Roer de gier eenmaal per dag om het gistingsproces te bevorderen. Nadeel van brandnetelgier is dat ze enorm gaat stinken. Zet de emmer daarom ver van uw huis. Om de geur tegen te gaan kunt u gesteentemeel toevoegen.
 8. Na twee tot vier weken is het gistingsproces afgerond. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur: hogere temperaturen versnellen het gisten. Goede gier is helder en er zijn geen belletjes meer zichtbaar.
 9. Bewaar de gier nu in een afgesloten emmer of fles, zodat u geen last meer hebt van de geur en de gier langer houdbaar is.
  Voordat u de gier in uw tuin gebruikt, moet u haar eerst verdunnen. Een liter gier verdunt u met tien liter water. Zeef de gier door een doek als u een sproeiapparaat gaat gebruiken. Sproei bij voorkeur ‘s avonds om te voorkomen dat uw planten verbranden.

Effecten van brandnetelgier

Brandnetelgier is een mineralenbron. Ze zorgt ervoor dat de bladeren van uw planten harder worden en daarmee minder smakelijk voor bladluizen. De gier versterkt uw planten ook, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Daarnaast geeft de brandnetelgier het bodemleven een oppepper door de stikstof die erin zit.

Niet voor alle planten geschikt!

Veel planten kunnen brandnetelgier goed gebruiken. Ze is zeer geschikt als bijvoeding voor veeleisende gewassen als prei, tomaten, kool, selderij en komkommer. Ook eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen gedijen goed bij een scheutje brandnetelgier. Maar let op: bonen, erwten en uien kunnen niet bemest worden met de gier.

Reacties gesloten.